برای دانستن دلایل استفاده از ضدیخ در تابستان باید در اولین گام به ماهیت ضد یخ یا همان مایع خنک کننده پی برد. در حقیقت تمامی خودروها با توجه به شرایطی که در آن کار می کنند نیاز به یک سری از مراقبت های خاص دارد که از آن می توان به اصول نگهداری صحیح خودرو نام برد. کارکرد در دمای پایین و کارکرد در دمای بالا می تواند دو شرایط متفاوت از نظر نحوه عملکرد موتور خودرو باشد. از همین رو در ادامه مسائلی از قبیل استفاده از ضدیخ در تابستان و نسبت ضد یخ به آب را بررسی خواهیم کرد.
دلایل استفاده از ضدیخ در تابستان
تمامی کارشناسان و خودروسازان توصیه رانندگان را نسبت به استفاده از ضدیخ در تابستان اجبار می کنند و توصیه می کنند که از مخلوط آب و ضد یخ در رادیاتور خودرو استفاده شود زیرا ضدیخ دارای خواص دیگری به غیر از جلوگیری از یخ زدگی دارد و یکی از آنها جلوگیری از بالارفتن دمای آب رادیاتور و جوش آوردن می باشد. در حقیقت از اینکه در تابستان و هوای گرم باید از ضدیخ استفاده شود نباید تعجب کرد. در ادامه به شکلی دقیق تر این موضوع را بررسی می کنیم.
مایع ضدیخ دقیقا چیست؟
در حقیقت یکی از اولین مسائلی که طراحان خودرو با آن مواجه شدند، یخ زدن سیستم خنک کننده موتور خودرو بوده است. آنها برای حل کردن این مشکل به این نتیجه رسیدند که از یک ماده مایع که خاصیت ممانعت از یخ زدگی را دارد استفاده کنند. آنها در حقیقت به دنبال ماده ای ارزان قیمت بودند و متانول و الکل چوب از بهترین گزینه های اولیه آنها محسوب می شد. استفاده از متانول به این دلیل بود که بغیر از فرایند تولید ساده و قیمت ارزان آن، به خوبی نقش جلوگیرنده یخ زدن را ایجاد می کرد و به همین دلیل استفاده از آن به عنوان ضد یخ رواج یافت. البته استفاده از متانول ایراداتی هم داشت که دلیل آن جوش آمدن این ماده در دمای 65 درجه بود و اینکه درب رادیاتور نمی توانست به خوبی آب بندی این ماده را انجام دهد. از همین رو با گرم شدن موتور خودرو این ماده هم به مرور به بخار تبدیل می شد. از همین رو در آن زمان در فصل سرما چندین نوبت از این ماده استفاده می کردند. اما مشکل بزرگ دیگر استفاده از متانول زمانی شروع شد که استفاده از قطعات آلومینیومی در موتور خودرو رواج یافت و اینکه متانول سرعت خوردگی آلومینیوم را به مقدار زیادی افزایش می دهد. پس از این، مهندسان نتیجه گرفتند بجای این ماده از از ماده ای که فرمول شیمیایی آن C2H4(OH)2 بود استفاده کنند. ماده ای که در حال حاضر پایه ی تمامی ضدیخ های موجود در بازار می باشد. نام این ماده اتیلن گلیکول است و برای نخستین بار در سال 1926 به بازار معرفی شد. دمای جوش این ماده 197 درجه است و به همین دلیل در گرم ترین زمان سال هم تبخیر نخواهد شد.

استفاده از ضدیخ در تابستان
ضدیخ کاربردهای مهم دیگری بجز ضدیخ بودن دارد
شاید شما هم از آن دسته از افراد باشید که فکر می کنید عملکرد ضدیخ تنها جلوگیری از یخ زدگی است. اما در حقیقت این ماده خواص مهم و کاربردی دیگری هم دارد که دلیل استفاده از ضدیخ در تابستان می باشند. از همین رو توصیه می شود از این ماده نه تنها در زمستان بلکه در تمام فصول بخصوص در تابستان هم از آن در رادیاتور خودرو استفاده شود. در حقیقت پس از ضدیخ بودن، مهمترین کاربرد و خاصیت آن، “ضد جوش بودن” می باشد و از همین رو استفاده از ضدیخ در تابستان تقریبا اجباری می باشد. در حقیقت با استفاده از ضدیخ می توان بجز پایین آوردن دمای انجماد آب به زیر صفر، نقطه ی جوش آب را هم به بالای صد درجه رساند. از همین رو آب می تواند بدون اینکه جوش بیاید دمای بیشتر از 100 درجه را تحمل کند. به عنوان مثال ترکیب 50-50 آب و ضدیخ نقطه ی جوش را به 106 درجه ی سانتی گراد می رساند و نسبت 70-30 آن نقطه ی جوش را به 113 درجه یانتی گراد خواهد رساند. در حقیقت با توجه به این که سیستم خنک کننده موتور خودرو خود محیطی بسته و با فشار بالا می باشد، دمای جوش باز هم افزایش می یابد تا حدی که این مخلوط ضدیخ و آب می توانند دمای حدود 120 درجه را تحمل کنند و به همین ترتیب این مخلوط در تابستان به جوش نمی آید و همین دلیل اصلی استفاده از ضدیخ در تابستان می باشد. یکی از ویژگی های ضدیخ رنگ آن است که می توان کوچکترین نشتی را نمایان سازد. از دیگر خاصیت های ضدیخ می توان به خاصیت ممانعت از زنگ زدگی اجزای فلزی داخل موتور خودرو اشاره کرد.